Ladies Night

Films: Casablanca Beats & Daughters of Abdul Rahman

PROGRAMMA

Datum: zaterdag 18 juni 2022
Tijd: 19.30u tot 20.30u
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam

Net als de vrouwen in de film Casablanca Beats zijn 60% van de opkomende vrouwelijke talenten uit de WANA/MENA regio het slachtoffer van stigmatisering en wordt er weinig naar hun muziek geluisterd (Spotify, 2020). 

De wereld van hip hop evolueert voortdurend en deze genre staat er bekend om over sociale kwesties en verschillende onrechtvaardigheden die in de wereld plaatsvinden te spreken. Door middel van hip hop en muziek kan de dagelijkse strijd van een Arabische vrouw aan het licht komen en bewustzijn over vrouwenrechten en de cultuur gecreëerd worden. 

Kijk bijvoorbeeld naar Soultana, de eerste vrouwelijke rapper in Marokko. Ze beweerd een enorme vrouwenrechtactiviste te zijn en gebruikt haar teksten in haar liedjes en haar stem als een manier om sociale problemen in haar thuisland te communiceren en onderwerpen als seksuele intimidatie te bestrijden. Een van haar beroemde internationale liedjes; Sawt Nssa, wat zich vertaalt naar ‘The Voice of Women’, een lied dat vrouwen sterker maakt en seksuele intimidatie bestrijdt. Ze is echt de stem voor vrouwen die verkeerd worden begrepen in de samenleving.

Hoewel de schijnbare afwezigheid van vrouwelijke rappers het gevolg kan zijn van een groot aantal factoren, kan het zijn dat het te maken heeft met het gebrek aan zichtbaarheid en/of erkenning van bestaande vrouwelijke artiesten in de publieke sfeer, wat op zijn beurt andere vrouwen ontmoedigt om de scène te betreden. Dit is niet alleen een probleem waar vrouwen uit de MENA/WENA regio mee te maken hebben maar ook nog steeds in Nederland. 

Het programma heeft daarom als doelstelling om met het verhaal van de WANA/MENA vrouw uit verschillende communities te vertellen, anderen te inspireren en te motiveren en daarmee de verbinding te zoeken met alle vrouwen uit het hele land. Er is nog steeds veel werk te doen om vorm te geven aan een gezamenlijke toekomst, volwaardig burgerschap en wederzijdse acceptatie.

OVER MUSIC MATTERS

Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer.

Muziek is een effectief instrument om in de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen aspecten als samenwerken, respect en begrip voor elkaar te stimuleren. Voor jongeren is muziek een manier om zich te uiten en te identificeren met anderen. 

Voor iedere stad waarin jongeren een plek voor zichzelf proberen te vinden, is het van belang deze uitingen een podium te geven. Music Matters vervult een brugfunctie tussen jongeren, de culturele sector, onderwijs en de muziekindustrie. We zetten gearriveerd talent in voor de ontwikkeling van nieuw talent en creëren zo een muzikaal ecosysteem.