A Second Life - Anis Lassoued

ARAB FILM FESTIVAL ROTTERDAM 15 JUNI 2022 

 In de zinderend drukke foyer van Lantaren Venster verzamelde zich woensdag 15 juni een gevarieerd gezelschap van beroemde zangeressen, filmmakers, acteurs, genodigden uit stad en ommeland, vrijwilligers en nieuwe Rotterdammers die het festival ondersteunen. Gasten uit Nederland en het Midden-Oosten van o.a. Doha Film Institute en Al Jazeera ontmoeten elkaar. Op de rode loper werd het feestelijke gezelschap vastgelegd tegen de achtergrond van het internationale Arab Film Festival Rotterdam met hapjes, drankjes en livemuziek. 

 REIS NAAR NIEUWE WERELDEN 

De presentatie is in handen van powervrouw Mahasin Tanyaui die voor de officiële openingsspeech het woord geeft aan de wethouder van cultuur, onderwijs en toerisme Said Kasmi. Hij staat voor toegankelijkheid van kunst en cultuur voor alle Rotterdammers. “Dit is wat je vormt en jouw kijk op de wereld verandert. Een reis van 1000 mijlen begint met 1 stap. De filmzaal is het begin van die reis.” De wethouder bedankte zijn ouders die keihard werkten voor de kansen die hij kreeg. Als kind was hij al in de ban van het grote witte doek en maakte op deze manier vele reizen naar nieuwe werelden. 

SAMEN LACHEN IN DEZELFDE ZAAL 

Artistiek directeur Rosh Abdelfattah bedankte de wethouder en constateerde dat de uitverkochte zaal een statement is van de urgentie van het festival zeker gezien het mooie weer. “Samen zijn na twee jaar stilte om de Arabische cinema te vieren is een feest. Deze 22e editie reizen we samen door de Arabische wereld met thema’s als: de vreemdeling, water- en voedselveiligheid, jongeren, ‘ladiesnight’ en komedie. “Cultuur verschillen mogen er zijn, we lachen misschien om verschillende dingen, maar we zitten wel samen in dezelfde zaal.” 

ABEER AL BATTAL 

Tegen de achtergrond van een compilatie van natuurlandschappen en beelden van de openingsfilm is er ruimte voor de betoverende klanken van de beroemde Syrische zangeres Abeer Al Battal. Ze zingt en wordt begeleid door het trio op de ud Nazeer, gitaar Hannibal en drum… Abeer zingt over het verloren thuisland, over de liefde, het publiek klapt en geniet. 

DE VREEMDELING 

De Syrische filmmaker Ameer Fagr Deen zelf woonachtig op de Golanhoogte spreekt over ‘de vergeten bezetting, “Het is een pijnlijk gegeven dat ik geboren ben als banneling, Syrië is mijn moederland, ik ben daar nooit geweest, toch moet ik mijn eigen identiteit verdedigen.” 

De film The Stranger, vandaag de Europese première op het Arab Film Festival is een rustig en gedetailleerd portret van een man die worstelt met zijn identiteit, met erkenning. Een verzameling emoties die tastbaar is in een wereld met 100 miljoen mensen op de vlucht. 

LEVEN IN DE SCHADUW VAN BEZETTING 

Bezoekers spreken elkaar na de film in de foyer onder het genot van hapjes en drankjes. Ontmoetingen en gesprekken over de indrukken van de avond, over de wereld in het groot en in het klein. Over de poëzie van Al Muttanbi. “Hoe lang kan je leven in de schaduw van iemand anders?” Je woont op je eigen land maar leeft al sinds 1967 onder bezetting op de Golan Hoogte. Het is een gegeven dat ook pijnlijk actueel is met de Russische oorlog in Oekraïne.