Komedie & Award Ceremonie

De laatste dag van het 22e Arab Film Festival staat in het teken van komedie in de Arabische cinema met films uit Koeweit Ashman en de Egyptische kaskraker Wahed Tany. De presentatie van de avond ligt in handen van schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali. “Film brengt mensen bij elkaar om verhalen te delen.” Hoe kijkt artistiek directeur Rosh Abdelfattah terug na vijf dagen festival? “Het is mooi om zoveel reacties vanuit het publiek te mogen ontvangen. Mensen zijn emotioneel geraakt door de films. Ik ben trots dat ons festival continuiteit biedt en een baken is voor de Arabische filmwereld in Nederland.”

Er volgt een inspirerend gesprek over satire in de Arabische wereld met actrice, scenariste en regisseur Fadua El Akchaoui bekend van de Netflix serie Meskina over Arabische vrouwen in Nederland. “Komedie is een coping mechanisme dat het leven dragelijk maakt. Lachen en huilen zijn twee emoties die dichtbij elkaar liggen.” Er zijn verschillen tussen humor in de Marokkaanse en de Nederlandse cultuur, met een omweg of er direct bovenop. Theatermaker, acteur en schrijver Mahjoub Benmoussa werd in de jaren tachtig beroemd door zijn televisieserie over Oom Hdidwan en zijn ondeugende neef Hamdan. Generaties groeiden ermee op. “Dat was een hele mooie tijd, het bracht gezinnen bij elkaar en het vormde een brug tussen de 1e en 2e generatie, humor is belangrijk om de werkelijkheid te relativeren met grapjes op elk terrein of het nu gaat om politiek, economie of cultuur.”

JURY SHORTS & FEATURE FILM

De jury voor de Short & Feature films maakt de namen bekend van de winnaars. De jury voor de korte films bestaat uit Hossam Elouan, filmproducent, wetenschapper en scenarioschrijver, Henriëtte Poelman, artistiek directeur Internationaal Filmfestival Assen en Hassan Abo Elela journalist uit Egypte, oprichter& manager Aswan International Film Festival. De jury voor de Feature Film bestaat uit de Egyptische Andrew Mohsen directeur van het internationaal Film Festival, Fatema Nouali Azar Marokkaanse journalist, producent & oprichter Casablanca Arab Film Festival en Sherwan Haji Syrisch-Finse acteur, filmmaker en schrijver. Beide jury’s geven aan hoe moeilijk het maken van de keuze is.

“Elke film die op het scherm komt, is een enorme prestatie. Er zitten veel tranen en hard werk achter elke film, dankzij de inzet van veel mensen.”

AWARDS

De Awards bestaan uit een handgemaakt glaskunstwerk in de warme kleuren van het logo van het Arabisch Film Festival, rood, groen en okergeel. De zes uitgereikte awards gaan naar:

Beste Short film ‘Echoos van Christian Doran

Beste actrice is Lubna Azabal in ‘Life Suits Me Well’

Beste acteur is Dhaffer L’Abidine in ‘Ghodwa’ “Zo blij hier te zijn, deze film is teamwerk!”

Beste regisseur is Mano Khalil voor de film ‘Neighbours’ “Deze film gaat over mijn jeugd. Als Koerd was het in Syrië verboden om mijn eigen taal te spreken of cultuur te uiten.”

Beste Feature film ‘The Stranger’ van regisseur Ameer Fagr Deen

“Deze film toont een hoge kwaliteit beeldtaal door de hele film heen, hoge standaard!”

Audience Award ‘Life Suits Me Well’ van regisseur Al Hadi Ulad-Muhand.

“Een persoonlijk verhaal over de kracht van liefde.