Samouni Road

Stefano Savona | 2018 | Italy, France/ Italie, Frankrijk


In de landelijke rand rond Gaza-Stad maakt de familie Samouni zich op om een huwelijk te vieren. Het wordt het eerste feest sinds de laatste oorlog. Amal, zijn broers en hun neven raakten daarbij hun ouders, hun thuis en hun olijfbomen kwijt. Ze planten nieuwe bomen en bewerken het land, maar er staat de jonge overlevenden nog een veel moeilijkere taak te wachten: hun herinneringen een plaats geven. Aan de hand daarvan schetst Samouni Road (2018, Stefano Savona) een familieportret vóór, tijdens en na de gebeurtenis die hun leven voorgoed heeft veranderd.

In de documentaire gebruikt de Italiaanse filmmaker animatiebeelden om de meest ondraaglijke scènes te reconstrueren en om de 29 vermiste familieleden, zowel volwassenen als kinderen, te doen herleven. Zwart-wittekeningen worden afgewisseld met interviews en doen een bewogen geschiedenis herleven.

Het heeft negen jaar geduurd voor de film klaar was. In 2018 won Samouni Road de documentaire prijs 'l'Oeil d'Or' op het filmfestival van Cannes.

 

 


30 maart 2019 16:30
129 min.
Zaal : LV6

Taal : Arabisch

Ondertiteling : Engels