When Arabs Danced

Jawad Rhalib | 2018 | Morocco, France, Egypt, Iran, Belgium/Marokko, Frankrijk, Egypte, Iran, België


De moeder van filmmaker Jawad Rhalib was buikdanseres. In een niet zo ver verleden werd deze artistieke uitdrukking van vrouwelijke sensualiteit door fundamentalisten als “onrein” bestempeld. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder. Moslimfundamentalisme heeft de ooit rijke, diverse Arabische cultuur stevig in zijn grip.

Wat zijn de effecten van deze radicale ommekeer voor dansers en kunstenaars in de Arabisch wereld? Blijven ze koppig verder doen en vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er toch een vorm van zelfcensuur in hun werk? De documentaire When Arabs Danced (2018, Jawad Rhalib) toont hoe artiesten in de heel Arabische wereld zoeken naar een antwoord op de aanval op deze (artistieke) vrijheid.

Via enkele humoristische clips van de openbare toespraken van president Nasser over de Moslimbroederschap over het opleggen aan alle Egyptische vrouwen van de verplichting van de hijab, de complexiteit achter een fase-aanpassing van het controversiële boek Submission (2015) van Michel Houellebecq en de vele kwesties van genderidentiteit in de Arabische samenleving, onderzoekt de film hoe het islamitische fascisme de vrijheid, creativiteit en alle vooruitstrevende waarden van de Arabische samenleving heeft verstikt.

 

 


29 maart 2019 22:00
84 min
Zaal : LV6

Taal : Frans

Ondertiteling : Engels