fbpx
Widows of The Sea - Mostafa Bouazzaoui

ARAB FILM FESTIVAL PROGRAMMA WATER & VOEDSELZEKERHEID

16 juni 13u-16.30u Lantaren Venster, Rotterdam

13hr SCREENING | WIDOWS OF THE SEA Qatar, Senegal | 2021 |Arabische dialoog met Engelse ondertitels | 52 min Regie: Mostafa Bouazzaoui De film gaat over de stad Tianrui sur Mer, de kuststad van Senegal die honderden van zijn jonge mannen op zee verloor. We volgen de Senegalese gemeenschappen die het meest getroffen worden door het fenomeen van illegale migratie. Het is een vloedgolf van vertrekkers richting Europa die tussen 2005 en 2008 zijn hoogtepunt bereikte en daarna een sterke comeback maakte sinds het begin van de coronapandemie. Het leven van de families van de vermisten uit Tianrui sur Mer, die lange tijd leefden van de producten van de zee en van de scheepvaart, is op zijn kop gezet.

14.30hr TALKS | WATER EN VOEDSELVEILIGHEID Het onderwerp water en voedsel staat met stip op de mondiale agenda. Oorlogen, instabiliteit en klimaatverandering plaatsen de mensheid voor enorme uitdagingen. Tijdens deze TALKS werpen we een licht op water en voedselveiligheid vanuit het oogpunt van de Arabische wereld. Hoe gaat de Arabische wereld om met deze uitdaging? Welke plek geeft de Arabische film aan dit urgente onderwerp? Deze en andere vragen zullen worden besproken met onze vooraanstaande gasten die hieronder worden vermeld:

Adel Ksiksi Manager of Programming bij Al Jazeera Documentary trad in 2010 in dienst bij Al Jazeera Documentary Channel. Als manager of Programming is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en voor de voorbereiding van het raster van programma’s. Hij houdt ook toezicht op de wereldwijde planning voor speciale evenementen, series en de planning van lange- en korte termijn programma’s om de kijkcijfers te verhogen. “Bij AJD vertellen we de verhalen die het verdienen om verteld te worden. We zenden ‘real-life’ portretten uit van mensen en plaatsen overal ter wereld – om zo het bewustzijn te vergroten en een miljoenen publiek te inspireren. We tonen documentaires, of ze nu politiek, historisch, sociaal of cultureel zijn. Onze missie is om briljante films te maken.”

Asmaa Abu Mezied is expert op het gebied van economische ontwikkeling en gender. Ze richt zich naast gender op ontwikkeling en klimaatverandering in de economische sectoren in Palestina. Ze werkt nu bij Oxfam als adviseur voor economische rechtvaardigheid voor vrouwen. Haar werk- en onderzoeksinteresses zijn zorgeconomie, feministische economie, vrouwelijke collectieve organisatie in de economie, inclusieve markten en de kruising tussen Palestijnse politieke, agrarische en ecologische identiteiten. Ze was een Atlas Corps Fellow bij President Obama Emerging Global Leaders; een Gaza Hub- Global Shaper Alumna- een initiatief van het World Economic Forum- en een 2021 Mozilla Foundation Wrangler op “Tech for Social Activism”.

De discussie wordt geleid door: Ali Al-Jaberi voormalig Europa-correspondent voor Associated Press Television News en een bekroonde spreker. Ali is voorzitter van evenementen op hoog niveau over een breed scala aan onderwerpen, zowel online als offline. Als voormalig universitair docent Public Policy ontwikkelt hij een diepgaand inzicht in beleidskwesties en belanghebbenden.

15:00uur SCREENING | BREAD & BUTTER Palestina, Qatar |2021 | Arabische dialoog met Engelse ondertitels| 52 minuten Regie: Marwah Jbara-Tibi. De film vertelt het verhaal van de Palestijnse arbeiders die van hun huizen naar hun werk in Israël pendelen. Om een werkvergunningen te krijgen bestaat de dag uit urenlang wachten in de rij, worden doorzocht met snuffelhonden en de mogelijkheid om de drukte van de checkpoints niet te overleven. Door de Israëlische bezetting leven honderden Palestijnse arbeiders in angst om niet terug te kunnen keren naar hun huizen. Tijdens de pandemie wordt het alleen maar erger.