Tijdens de pandemie lanceerden we de Arabisch Nederlandse Netflix: 
www.CMENA.nl een online filmaanbod. In 2022 vieren we de 22e editie waarin we voor het eerst ook samenwerken met Al-Jazeera Documentary en het Doha Film Institute.

In nauwe samenwerking met makers en partners in de Arabische wereld selecteren we kwalitatief hoogwaardige en inhoudelijke films. Films voor jongeren en vrouwen, families, kenners en experts. Ons filmaanbod is breed en specifiek, doorbreekt stereotypen en geeft een overzicht van de belangrijkste films in de Arabische regio van Marokko, Tunesië, Egypte, Qatar, Koeweit, Saoedi-Arabië, Palestina, Jordanië, Syrië tot Irak.

Films over actuele kwesties zoals water- en voedselveiligheid, maar ook de nieuwste satire uit Egypte en Koeweit. Films van jonge makers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika met dit jaar een bijzondere prijsuitreiking. Films met kwaliteit en inhoud. Voor elk wat wils. Films die nuance geven met Q&A met makers, acteurs én een podium voor het nieuwste talent.

Dit jaar hebben hebben we in onze programmering de volgende vijf highlights:

  • THE STRANGER- DE VREEMDELING

Vluchten, oorlog en leven onder bezetting zijn pijnlijk actueel.  Openingsfilm THE STRANGER –debuut van Ameer Fakher Eldin, speelt zich af op de betwiste Golanhoogte en laat de kijker reflecteren en ervaren wat het betekent om ergens ‘vreemd’ te zijn. Door de ontmoeting blijkt het ‘andere’ onderdeel van jouw verhaal.

  • WATER- & VOEDSELVEILIGHEID

Water is de bron van alle leven. De directe samenhang met de voedselveiligheid wordt opnieuw door de oorlog in Oekraïne in het Midden-Oosten urgent voelbaar.  Kenners van de regio gaan in gesprek over actuele films van Al Jazeera Documentary.

  • JONGEREN

De afgelopen jaren zaten jongeren klem tijdens de pandemie. We zien een explosie van creativiteit als het gaat om films waarin jongeren centraal staan uit Marokko, Tunesië en Frankrijk. Ook hebben we een speciale programmering voor scholen.

  • LADIESNIGHT

Tijdens het Arab Film Festival is ladiesnight een terugkerend ritueel. Dit jaar met de DAUGHTERS OF ABDULRAHMAN, een film van de Jordaanse maker Zaid Abu Hamdan waarin vier dochters die op zoek zijn naar hun vader. Een feestelijke avond met life muziek, handgemaakte parfum, henna, tea en Arabische delicatessen en hapjes.

  • SATIRE

Samen met het hele gezin naar de nieuwste Arabische Pathé superman film ASHMAN. Deze humoristische film van Abbas Al-Yousefi uit Koeweit vol actie tovert een lach op ieders gezicht. Als Ashman iets gekruids eet krijgt hij bovennatuurlijke krachten en redt de stad. Maar ook een Egyptische komediefilm van Sherif Arafa met de bekende filmster Mohammad Hinedi.

www.arabfilmfestival.nl Info? Rosh Abdel Fattah, artistiek directeur tel. 06-30081971 info@arabfilmfestival.nl