ZawalMujtaba Saeed

De achtjarige Adam wordt geconfronteerd met een veranderende wereld wanneer hij uit het aangewezen quarantainegebied voor vluchtelingen ontsnapt.

 

Light Blue – Mai Ziady 

In onze dromen komt het onbewuste van gevoelens en gedachten naar voren. In onze dromen zeggen we wat we niet kunnen doen in het echte leven. Een vrouw van begin dertig beleeft haar relaties met moeder, vader en haar minnaar opnieuw. We krijgen een inkijkje in de manier waarop ze wordt beïnvloed door haar relaties met de belangrijke mensen uit haar leven.

 

Echoes – Julien Kobersy

Vanuit het perspectief van een raamkozijn wordt de geschiedenis van twee generaties in Libanon getoond.

Over Full Memory – Adolf El Assal

Ziad, een jonge Syriër, heeft zijn land tien jaar geleden tijdens de oorlog verlaten. Hij mist zijn oude leven en is erg opgewonden dat zijn broer hem komt opzoeken. Ziad wil zijn broer laten zien hoe het leven in Europa is, maar hij moet de donkere waarheid onder ogen zien van zijn eigen verleden.

Half Soul – Trabelsi Marwen

Het fantastische verhaal van een vader, die verplicht is om zijn ziel te verkopen om het leven te redden van zijn stervende dochtertje.

Cairo – Berlin – Ahmed Fathy

Caïro na de revolutie. Na talloze mislukte processen om te ontsnappen aan de status quo van de depressieve toestand van haar generatie, regelt Nour, een man van 29, in het geheim een vlucht naar haar thuisland. Uren voor haar vertrek begint haar strijd met de patriarchale samenleving en een innerlijk gevecht om haar geheim verborgen te houden.

Line in a Circle – Mohsen Abdelghany

Een eenzame jonge man probeert vervoer te krijgen op zijn weg naar huis. Zijn reis is geïnspireerd op op de roman Dreams of Departure van Nobelprijswinnaar en schrijver Naguib Mahfouz.

Tuktuk – Mohamed Kheidr

Normaal gesproken is het rijden van Tuktuk alleen weggelegd voor mannen. Walaa doorbreekt dit taboe door als TukTuk-chauffeur aan de slag te gaan. Ze begint op de Tuktuk een reis om de heersende vooroordelen te bevechten.

Blue – Frederic Bayer Azem

Samira gaat eindelijk een auto kopen. Nu moet ze beslissen welk model. Maar de nacht valt en schaduwen dwalen rond.

Strangers After Midnight – Kinda Youssef

Het leven van vier Syrische vluchtelingen in Parijs ontvouwt zich tijdens de nachtelijke uurtjes.

Qahwet Ferial – Mohanad Elkashef

Een bezoek aan een van de gevangenen in een psychiatrisch ziekenhuis verandert het leven van Mohanad voorgoed.

And Then They Burn the Sea – Majid Al-Remaihi 

Doha Film Institute

Filmmaker Majid Al-Remaihi laat in een korte film de ervaring zien van het geleidelijke en terminale geheugenverlies van zijn moeder in de loop van vele jaren.

Al-Sit – Suzannah Mirghani

Doha Film Institute

Filmmaker Suzannah Mirghani vertelt het verhaal van de jonge Nafisa die op het punt staat een gearrangeerd huwelijk aan te gaan met een Soedanese zakenman. Heeft ze een keuze, of heeft Al-Sit, haar Oma, de machtige dorpsoudste het laatste woord?

Don’t Get Too Comfortable – Shaimi Al-Tamimi 

Doha Film Institute

Filmmaker Shaima Al-Tamimi deelt een introspectieve brief aan haar overleden grootvader, waarin ze terugblikt op de migratiereis van haar voorouders die gevolgen heeft voor de drie volgende generaties.

When Beirut Was Beirut – Alessandra El Chanti

Doha Film Institute

Een geanimeerde documentaire van Alessandra El Chanti waarin drie van de monumentale gebouwen van Beiroet tot leven komen en hun verhalen delen over de verontrustende geschiedenis van Beiroet. Als deze gebouwen konden praten, wat zouden ze dan zeggen?

Emsahar – Hassan Al-Jahni

Doha Film Institute

Een film van Hassan Al-Jahni waarin een jong meisje de dood van haar geliefde grootmoeder probeert te voorkomen met de magische krachten van een lokale Ramadan-drummer.

Under the Lemon Tree – Noor Alasswad

Doha Film Institute

Een verbannen Palestijnse vrouw zit in de schaduw van een citroenboom en denkt in haar herinneringen terug naar het vroegere leven in haar thuisland.

Hal Marra Aleina  – An Arab’s Treat – Tony El Ghazal & Balkees Al-Jafaari

Een groep Arabische vrienden komt voor het eerst na de lockdown samen in een restaurant. Een gelukkige gelegenheid, totdat de rekening arriveert.

How My Grandmother Became A Chair – Nicolas Fattouh 

Nicolas Fattouh’s film is een coproductie tussen Libanon, Qatar en Duitsland en vertelt het verhaal over een grootmoeder die haar vijf zintuigen verliest. Uiteindelijk verandert ze in een houten stoel. Tijdens haar transformatie realiseert ze zich dat haar Afrikaanse huishoudster niet de vermeende vreemdeling is maar het zorgzame en loyale familielid.

Roshan’s Story  – Abdulmajeed Alharbi

Roshan’s Story belicht de Rawashin en de geschiedenis van een uniek ambacht dat meer dan duizend jaar geleden is ontstaan als één van de zeldzaamste kunsten van de Islamitische architectuur in de Hijaz.

Diyar Hisma – Fahad Fayz

Diyar Hisma speelt zich af in 1902 op het Arabische schiereiland in de Hisma-regio en gaat over de stammen die hier woonden.

The Monster  – Abdulrahman Almadani 

Een jonge vrouw zoekt haar toevlucht bij haar vervreemde moeder om te ontsnappen aan het huiselijke geweld van haar echtgenoot. Ze voelt zich onder druk gezet om naar hem terug te keren. Zal ze dit keer toegeven of terugvechten?

He’s Dead Now  – Tarek El Sherbeny 

Op een koude winternacht in Caïro verwelkomt 28-jarige Hazem mannen op de begrafenis van zijn vader. Bij de aankomst van zijn moeder krijgt de begrafenis een andere wending. Hoe gaat hij hiermee om?