Water & Voedselzekerheid

Beleef de magie van de Arabische cinema!

Arabian Film Nights is een initiatief van het Rotterdam Arab Film Festival en biedt elke maand een zorgvuldig samengesteld programma van films die een kijkje geven in de Arabische wereld, gehost in een setting die de sfeer van de Arabische cultuur weerspiegelt. Dit initiatief biedt niet alleen een platform voor het bekijken van films, maar creëert ook ruimte voor diepgaande gesprekken met kenners over de thema’s en verhalen die in elke film naar voren komen. Door het delen van verhalen die inzicht geven in de Arabische cultuur en ervaringen, streven we ernaar om een brug te slaan tussen twee culturen en een beter begrip te bevorderen. 

Wij nodigen iedereen uit om samen met ons deze verhalen te verkennen, in een bescheiden opzet die de diversiteit en complexiteit van de Arabische wereld belicht. Het is ons doel om de veelzijdigheid van de Arabische cinema te delen en de unieke verhalen die het te bieden heeft, te vieren. Kom en ontdek met ons de persoonlijke verhalen die elke maand weer een nieuw perspectief op de Arabische wereld bieden. 

Locaties:

LantarenVenster
Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam

Cinema De Vlugt
Burgemeester de Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam

Big Little Women- - Nadia Fares - Egypt
April:
"Big Little Women"

Egypt - Nadia Fares

Over drie generaties vrouwen die strijden tegen patriarchale normen in Egypte en Zwitserland.

Film Page

May:
"A Summer in Boujad"

Morocco - Omar Mouldouira

Een Marokkaanse film die de complexiteit van familiebanden en de zoektocht naar een nieuw thuis verkent.

Film Page

June:
"The Teacher"

Palestine - Farah Nabulsi

Over de Palestijnse schoolleraar Basem die na een persoonlijk verlies een onverwachte band smeedt.

More about the film

In deze 22e editie van het Arab Film Festival raakt een aantal films direct of indirect aan het thema water en voedselzekerheid. Het zijn urgente onderwerpen op de globale agenda. Oorlog, instabiliteit en klimaatverandering bekeken vanuit het Arabische perspectief. Hoe gaat de Arabische wereld om met deze immense uitdagingen? Welke plek nemen deze thema’s in de Arabische cinema in?

Op 16 juni verzamelt zich in Lantaren Venster een gezelschap van specialisten op het terrein van water en voedselzekerheid. Adel Ksiksi verantwoordelijk voor de programmering bij Al Jazeera Documentary en Asmaa Abu Mezied expert van Oxfam op het terrein van economische ontwikkeling en gender gaan in gesprek onder de bezielende leiding van moderator Ali al-Jaberi van ProModeration die het gesprek evalueerde als urgent:

“De manier waarop Adel en Asmaa over dit thema spreken is betrokken en dat geeft moed.”

VOORLICHTING

De afgelopen vijftien jaar praten we over water & voedselzekerheid. Al Jazeera selecteerde voor de 22e editie van het Arab Film Festival zeven urgente films. Bijvoorbeeld ‘Widows of the Sea’, een film die gaat over de relatie tussen de mens en de zee. In de selectie zie je terug dat dit probleem van de water crisis groter en groter wordt speciaal nu met de oorlog in Oekraïne. Al Jazeera Documentary maakt jaarlijks films over de watersituatie in de Arabisch wereld om het publiek voor te lichten. “We vinden water & voedselzekerheid een belangrijk onderwerp, vandaar dat we jaarlijks zestig uur over dit onderwerp uitzenden.”

WATER IS IDENTITEIT

Veel conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Marokko tot Irak gaan over de waterbronnen zoals de Nijl, de Dode Zee, de Jordaan en de Eufraat. In de Arabische wereld moet meer aandacht voor dit onderwerp komen. Maar ook in de westerse wereld krijgt het onderwerp te weinig aandacht. “Het gaat te vaak over politiek, dictatuur of vrijheid van meningsuiting. Water en voedsel is niet alleen eten en drinken, het is menselijke waardigheid, het gaat over de landbouw, over olijfbomen en identiteit,” aldus Asmaa Abu Mezied.

VOEDSELONZEKERHEID?

Meer dan 50% van de mensen in Gaza, Palestina leeft elke dag met voedselonzekerheid. Dat betekent dat meer dan 50% van de inwoners van Gaza niet weet of ze vandaag gaan eten en wat ze gaan eten. Een navrant voorbeeld is dat de zee waar in gevist kan worden niet toegankelijk is want dan loop je kans door het Israëlische leger te worden doodgeschoten. Deze zware blokkade in Gaza duurt al vijftien jaar. Gaza was een grote transporteur van graan naar Europa. Maar de tunnels die gebruikt werden voor transport van zaden, brandstof en voedsel zijn afgesloten. De watertekorten leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

VAN INDIVIDU NAAR POLITIEK

Asmaa geeft aan hoe ze in Gaza werken met gemeenschappen. Er zijn films gemaakt zoals ‘Dancing on the Brink’ en Patiënt Gaza, die mensen proberen wakker te schudden. Het zijn individuele projecten die de situatie rond waterproblemen in Palestina proberen te verbeteren. Maar eigenlijk kan een verbetering in de politieke situatie het probleem structureel oplossen. Waterschaarste en voedseltekort is het directe gevolg van leven onder Israëlische bezetting.